Χοληστερόλη

                                                 Τι είναι η χοληστερίνη / χοληστερόλη

Η χοληστερίνη -ή χοληστερόλη, όπως είναι ο επιστημονικός όρος- είναι μια κηρώδης ουσία σε όλο το σώμα. Δεν είναι «κακή» εκτός και αν έχετε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Το σώμα τη χρειάζεται για να χτίσει κύτταρα και να παράγει βιταμίνες και άλλες ορμόνες.

Αλλά η υπερβολική χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, μπλοκάροντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό.

Προέρχεται από δύο πηγές. Το συκώτι παράγει όλη τη χοληστερίνη που χρειάζεστε. Η υπόλοιπο προέρχεται από ζωικές τροφές. Για παράδειγμα, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν διατροφική χοληστερίνη.

Αυτά τα ίδια τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά τα λίπη μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη στο σώμα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουν από ένα φυσιολογικό επίπεδο χοληστερόλης σε ένα ανθυγιεινό. Η υψηλή χοληστερίνη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορείτε να μάθετε αν έχετε μόνο από μια εξέταση αίματος.

 


Τρόποι να ρίξεις την χοληστερίνη

  1.  Μειώστε τη Χοληστερίνη με «Όπλο» το Φαρμακείο της Φύσης
  2. Σωματική άσκηση (όσο μεγαλύτερο το ποσοστό λίπους στο σώμα, τόσο πιο υψηλή η LDL)
  3. Μαγιά κόκκινου ρυζιού (link για ενημέρωση)
  4. Χόρτα - όσπρια - λαδερά (link από Στέλιο Πανταζή)
  5. Ο ελληνικός καφές αυξάνει την LDL. Προτίμησε γαλλικό ή espresso.
  6. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 (π.χ. σαρδέλες, καρύδια, λιναρόσπορος)
  7. Αύξηση διαλυτών φυτικών ινών: μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα (π.χ. φασόλια, μήλα)
  8. Όχι σε τυριά & γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά. Προτιμήστε τυριά χαμηλά σε λιπαρά όπως μυζήθρα, ανθότυρο, cottage cheese ή κίτρινο τυρί με μειωμένα λιπαρά ή προτιμήστε μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας φέτα, αντί για λιπαρά κίτρινα τυριά όπως γραβιέρα, ρεγκάτο, cheddar ή μανούρι.
  9. Όχι σε ζωικά λιπαρά (αλλαντικά πλούσια σε κορεσμένα λίπη όπως μπέικον, τηγανιτά κρέατα, ζωικό βούτυρο αλλά και γαρίδες.
  10. Όχι σε έτοιμο φαγητό (γεύματα μαγειρεμένα εκτός σπιτιού πλούσια σε λιπαρά).
  11. Όχι σε εμπορικά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, πίτες κ.α.) Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λίπος, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη.
  12. Αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα (πατάτες, τηγανητά λαχανικά κ.ά.)
  13. Αποφύγετε μακαρόνια με «βαριές», τσιγαρισμένες σάλτσες και κρέμα γάλακτος, αλλά γευστικές μακαρονάδες με ντομάτα και ελαιόλαδο
  14. Τρώτε μήλα, αβοκάντο και μπανάνες. 
  15. Περιόρισε το αλάτι - προτίμησε άνθος αλατιού ή αλάτι Ιμαλαίων
  16. Κόψε τα γλυκά και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος και τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.


 


Τρόφιμα που μας βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτράκος, Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, έχει συσχετιστεί και ενοχοποιηθεί για τη συμμετοχή της στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης και γενικότερα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σαφώς η χρησιμότητα της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ποικίλη καθώς είναι απαραίτητη και σχετίζεται με τη φυσιολογική θρέψη μας.   Είναι άλλωστε γνωστός σε όλους, ο διαχωρισμός σε καλή (HDL) και κακή ( LDL) χοληστερόλη.

Επομένως ποια τρόφιμα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, σε περίπτωση που ο ιατρός μας συστήσει μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη?

Βρώμη και άλλα σιτηρά

 Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να «παγιδεύουν» τα χολικα οξέα και κατ’ επέκταση να μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το γαστρεντερικό μας σύστημα. Μπορούν να καταναλωθούν ως δημητριακά πρωινού ή ως εκλεπτυσμένα άλευρα αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι και τα παράγωγά του. Άλλα είδη αποτελούν το κριθάρι, η κινόα, το φαγόπυρο, η σίκαλη, το κεχρί. Είναι άλλωστε κοινή επιστημονική παραδοχή ότι τα απλά σάκχαρα είναι εξίσου επιβλαβή με τα «κακά» λιπαρά για την υγεία μας.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες καθώς και σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, με συνοδεία υδατανθράκων πιο φιλικών προς την ευγλυκαιμία του οργανισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φακές (πράσινες, κόκκινες), φασόλια (γίγαντες, πιντο, μαυρομάτικα), ρεβίθια κλπ.

Μη αμυλούχα λαχανικά

Με παρόμοια διατροφική αξία με τα παραπάνω, τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν κύριο στόχο να προσφέρουν μια πιο εκλεπτυσμένη αντικατάσταση στα απλά άμυλα που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή. Παραδείγματα αποτελούν τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελών, σέλερυ, πιπεριές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδι κλπ

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σπόροι τσια, λιναροσπορος και άλλοι σπόροι, έχουν την ικανότητα να βοηθούν την αύξηση της καλής χοληστερoλης (HDL). Μπορούν να αντικαταστήσουν επεξεργασμένα σνακ που καταναλώνονται στη διάρκεια της ημέρας. Ενισχύουν το διατροφικό προφίλ των τροφίμων αλλά και τη γευστική απόλαυση.

Φρούτα

Οι φράουλες, το ρόδι, τα μούρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα, έχουν επίσης υψηλό ποσοστό φυτικών ινών καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ειδικά σε φρουκτόζη σε αντίθεση με τα φρούτα τα οποία περιέχουν ψίχα όπως μήλα, μπανάνες, αχλάδια. Μπορούν κάλλιστα να προστεθούν σε γιαούρτι, σαλάτες ή να καταναλωθούν σκέτα σαν σνάκ.

Φυτικά τρόφιμα αντικατάστασης κρέατος

Τρόφιμα τα οποία χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ζωικής προέλευσης τρόφιμα χρησιμεύουν στο να μειώσουμε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών. Παράδειγμα η σόγια, το τόφου, τα edamame.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν τα αντιφλεγμονώδη ω3, σε αντίθεση με τα λιπαρά κρέατα τα οποία περιέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κορεσμένα λιπαρά. Επομένως πιθανή αντικατάστασή των λιπαρών κρεάτων από ψάρια (λιπαρά και μη) στην καθημερινή μας διατροφή, θα μπορούσε να ωφελήσει τη μειωμένη πρόσληψη LDL.

Ελαιόλαδο και αβοκάντο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μοναδικό προφίλ με υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και αντίστροφα χαμηλό ποσοστό κορεσμένων. Χαρακτηριστικό το οποίο υποστηρίζει ευεργετικά την καρδιακή υγεία και θα μπορούσε να αυξήσει την HDL. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και τα αβοκάντο, τρόφιμο στο οποίο πια έχουμε και ικανή εγχώρια παραγωγή.

 

 

 Ρίξτε εύκολα την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια!

◊ Ποιες είναι οι τιμές της χοληστερίνης:

Ολική χοληστερόλη (σε mg/dl)
→ Κάτω από 200 = Φυσιολογική
→ 200-239 = Οριακά υψηλή
→ Ίση ή πάνω από 240 = Υψηλή

LDL χοληστερόλη (σε mg/dl)
→ Κάτω από 100 = Φυσιολογική
→ 100-129 = Λίγο πάνω από το επιθυμητό
→ 130-159 = Οριακά υψηλή
→ 160-189 = Υψηλή
→ Πάνω ή ίση με 190 = Πολύ υψηλή

HDL χοληστερόλη (σε mg/dl)
→ Κάτω από 40 = Χαμηλή
→ Ίση ή πάνω από 60 = Υψηλή 

 Όλοι οι τρόποι για να ρίξεις τη χοληστερίνη!!!

Για να μειώσεις τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης χωρίς να καταφύγεις σε υψηλές δόσεις στατινών αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν:

1) Περιόρισε τα κορεσμένα και τα trans-λιπαρά:
Τρόφιμα που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά είναι το βούτυρο, το λίπος του κόκκινου κρέατος, τα πλήρες σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν δεις “μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά” στον κατάλογο των συστατικών μιας ετικέτας τροφίμων το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει trans-λιπαρά. Ωστόσο δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Ένας τύπος λιπαρών, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Καλές πηγές είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες.

2) Κατανάλωνε πολλά τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες:
Τα τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές ίνες όπως φακές, ψητές πατάτες με τη φλούδα τους, δημητριακά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, λαχανάκια Βρυξελλών, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και δαμάσκηνα, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης και άλλων λιπαρών μορίων.

3) Επίλεξε τη φυτική πρωτεΐνη:
Τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβύθια και τα φασόλια, είναι γεμάτα πρωτεΐνη και αποτελούν εναλλακτική λύση για το κρέας. Τα όσπρια βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερίνης, της LDL χοληστερίνης, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της ινσουλίνης. Τα καρύδια και οι σπόροι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν ελαφρώς τα επίπεδα της LDL. Για να αποφύγεις την αύξηση βάρους μην καταναλώνεις περισσότερα από 30 γραμμ. ημερησίως, αφού τα καρύδια και οι σπόροι είναι πυκνοί θερμιδικά.

4) Χάσε όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος:
Εάν είσαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος η απώλεια βάρους θα σε ωφελήσει αφού βελτιώνει το λιπαιδιμικό σου προφίλ προλαμβάνοντας ασθένειες όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, ουρική αρθρίτιδα και διάφορους τύπους καρκίνου.

5) Δοκίμασε τα συμπληρώματα με φυτικές στερόλες:
Οι στερόλες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά. Μια ημερήσια πρόσληψη 1 έως 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης. Η καλύτερη επιλογή είναι τα συμπληρώματα με φυτικές στερόλες επειδή δεν έχουν τις θερμίδες, τη ζάχαρη, τα τρανς λιπαρά ή το αλάτι πολλών τροφών που εμπλουτίζονται με φυτικές στερόλες.

6) Πάρε ψύλλιο:
Μελέτες έχουν δείξει ότι 9 έως 10 γραμμάρια ημερησίως από ψύλλιο μειώνουν τα επίπεδα της LDL. Για να μειώσεις τη χοληστερίνη σου, πάρε 1 κουταλάκι του γλυκού με νερό 15 με 30 λεπτά πριν το γεύμα.

7) Γυμνάσου:
Ένας ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Οι δραστηριότητες μπορούν να ποικίλουν από το περπάτημα και το ποδήλατο έως την πιο έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και ο χορός. Κάνοντας 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση καθημερινά μπορεί να βελτιώσεις τα επίπεδα χοληστερίνης.

8) Πιες πράσινο τσάι:
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερίνης με φυσικό τρόπο επειδή περιέχει τανίνες. Το 2011, μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν λαμβάνεται με τη μορφή ροφήματος ή κάψουλας, το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερίνης - γνωστής ως «κακής». Οι ενώσεις που περιέχει το πράσινο τσάι, οι κατεχίνες, πιστεύεται ότι μειώνουν την απορρόφηση χοληστερίνης στο έντερο.

9) Μη φοβάσαι τη διατροφική χοληστερίνη:
Για χρόνια όσοι είχαν υψηλή χοληστερίνη απέφευγαν την κατανάλωση τροφών που περιείχαν διατροφική χοληστερίνη, όπως πχ. τα αβγά και οι γαρίδες. Αυτού του είδους η χοληστερίνη όμως δεν έχει επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η διατροφική χοληστερίνη μετατρέπεται σε αδιάλυτους εστέρες της χοληστερίνης και απεκκρίνεται από τον οργανισμό. Με άλλα λόγια, δεν έχεις κανέναν λόγο να αποφεύγεις την κατανάλωση αβγών ή θαλασσινών.

10) Πρόσεχε τα τριγλυκερίδια:
Στα λιπίδια του αίματος συμπεριλαμβάνονται και τα τριγλυκερίδια, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στα τοίχωμα των αρτηριών, υπεύθυνες για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η φυσιολογική τιμής τους είναι κάτω από 150 mg / dL. Πάνω από αυτή θεωρούνται αυξημένα. Πώς μπορείς να ρίξεις τα τριγλυκερίδια; Με την άσκηση. Από αρκετές μελέτες έχει φανεί ότι μια και μόνο ημέρα άσκησης είναι ικανή να μειώσει τα τριγλυκερίδια αίματος στο στάδιο νηστείας την επόμενη ημέρα.

Η μείωση αυτή είναι 15 με 30 %, μείωση δηλαδή που παρατηρείται μετά από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, κόψε τη ζάχαρη και μάθε να εντοπίζεις την κρυμμένη ζάχαρη στις ετικέτες. Στις λέξεις που θα ψάξεις περιλαμβάνονται η καστανή ζάχαρη, η φρουκτόζη, η λακτόζη, η γλυκόζη και το μέλι.

Γρομητσάρης Παναγιώτης
Φαρμακοποιός, Ιδρυτής του www.carespot.gr

Διατροφή και χοληστερίνη: Ποιες είναι οι βιταμίνες που βοηθάνε στην αντιμετώπισή της

 Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και βρίσκεται στο αίμα. Χρησιμοποιείται για πολλά πράγματα, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν αυξάνεται σε υπερβολικά επίπεδα στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης προκαλούνται κυρίως από την κατανάλωση τροφών που δεν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Υπάρχουν δύο μορφές χοληστερίνης: η «καλή» (HDL), η οποία προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και η «κακή» (LDL), η οποία συμβάλλει στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας που φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η αύξηση της χοληστερίνης δεν προκαλεί συμπτώματα και συνήθως βρίσκεται τυχαία σε εξετάσεις αίματος.

Μερικές αιτίες υψηλής χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν ανθυγιεινά λίπη (κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά) – όπως λιπαρά κρέατα και αλλαντικά, βούτυρο, κρέμα, παγωτό, λάδι καρύδας, φοινικέλαιο και τα περισσότερα τηγανητά φαγητά σε πακέτο και εμπορικά ψημένα προϊόντα (πίτες, μπισκότα, τσουρέκια και αρτοσκευάσματα).
  • Χαμηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν υγιεινά λίπη, τα οποία τείνουν να αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη. Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τις ελιές, τα έλαια από φυτά ή σπόρους και τα ψάρια.
  • Η χαμηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες – τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, ιδιαίτερα διαλυτές, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της κακής (LDL) χοληστερόλης, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.
  • Παχυσαρκία.
  • Κάπνισμα, αλκοόλ
  • Σε ορισμένες οικογένειες, πολλά άτομα μπορεί να διαγνωστούν με υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακή νόσο σε σχετικά νεαρή ηλικία (άνδρες κάτω των 55 ετών και γυναίκες κάτω των 65 ετών). Αυτό μπορεί να προκληθεί από γενετικά αίτια, συμπεριλαμβανομένης μιας γενετικής πάθησης που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία.

Η πρόσληψη ορισμένων βιταμινών έχει φανεί ότι ωφελεί σημαντικά και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και κατ’ επέκταση στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για την αύξηση της HDL χοληστερόλης και την παράλληλη μείωση της LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη D φάνηκε να έχουν ευεργετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον ορό, αλλά όχι στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ολική χοληστερόλη. Μια άλλη σημαντική βιταμίνη για τη μείωση της χοληστερόλης είναι η Β12. Όχι μόνο η έρευνα έχει δείξει ότι η καθημερινή λήψη βιταμίνης Β12 μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί επίσης να δράσει ευεργετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών).

Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc

Ρίξτε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα

Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/rixte-ti-cholisteroli-choris-farmaka/ © hygeia.gr
Ρίξτε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα

Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/rixte-ti-cholisteroli-choris-farmaka/ © hygeia.gr

Βιταμίνη D, Χοληστερίνη LDL και HDL

 Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τις τιμές LDL, HDL και την ολική  χοληστερίνη! Αυτό έδειξαν πρόσφατες έρευνες, που ως επίκεντρο τους είχαν την επίδραση και την ωφέλεια της βιταμίνης D στον μεταβολισμό του ασβεστίου και συνεπώς στη δομή των οστών, όπως επίσης και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον μία έρευνα του 2017 ήρθε να επιβεβαιώσει την θετική επίδραση της βιταμίνης D σε όλα τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. 

 Τα επίπεδα της χοληστερόλης μας, μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας.

Οι πιο γνωστές τιμές είναι η LDL και HDL, καθώς και τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης.

Η ολική χοληστερίνη και η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι ιδανικά όσο το δυνατόν πιο χαμηλές. Ενώ η τιμή HDL θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 mg/dl ή ιδανικά ακόμα υψηλότερη. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αξιολόγησης.

Ένας βασικός τρόπος αξιολόγησης είναι η αναλογία ανάμεσα στην ολική χοληστερίνη και την τιμή HDL. Αυτή η τιμή υπολογίζεται διαιρώντας την γενική τιμή χοληστερίνης με την τιμή HDL. Για παράδειγμα αν η γενική τιμή είναι 200 και η HDL είναι 40, τότε διαιρούμε 200/40=5

Επιθυμητό για έναν υγιή άνθρωπο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης να είναι  4,4 ή λιγότερο (παράδειγμα: 195/45=4,33) Εάν η τιμή είναι στο 3,3 ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται κατά το ήμισυ (παράδειγμα: 165/50=3,3) Τα παραδείγματα σε παρένθεση δείχνουν ότι ακόμη και μικρές βελτιώσεις στα επίπεδα των τιμών μπορούν να οδηγήσουν σε ανακατάταξη του ατόμου από την ομάδα κινδύνου σε κανονική ομάδα.

Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη D;

Ένα καλό βήμα για να επιτευχθούν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι η κάλυψη μίας τυχών έλλειψης σε βιταμίνη D. Μία μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, έδειξε άμεσο συσχετισμό! Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 13.000 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 57 ετών, τα οποία συμμετείχαν στην μελέτη “Κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης  στις κοινότητες” (ARIC). Το ARIC είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο που έχει ανακαλύψει και διερευνήσει παράγοντες κινδύνου για τις αποτιτανώσεις αρτηριών από το 1987 με τη συμμετοχή πολυάριθμων πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων.

Σε κάποια φάση της έρευνας οι επιστήμονες του Hopkins επικεντρώθηκαν στα επίπεδα της βιταμίνης D των συμμετεχόντων. Ειδικότερα εξέτασαν τις τιμές calcidiol ή 25 (ΟΗ) βιταμίνης D3. Αυτή είναι η μορφή της βιταμίνης D που ο οργανισμός μετατρέπει έπειτα σε ενεργή 1,25 (ΟΗ)2-βιταμίνη-D3 (καλσιτριόλη). Όταν τα επίπεδα της 25 (ΟΗ) βιταμίνης D3 είναι κάτω από 20 ng/ml αναφερόμαστε σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Στην παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέονταν με ένα χαμηλότερο επίπεδο τιμής HDL, κατά μέσο όρο 3,02 mg/dl και το αποτέλεσμα της διαίρεσης που προαναφέραμε ήταν κατά 0,18 υψηλότερο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τυχόν σχετικές διακυμάνσεις των επιπέδων τριγλυκεριδίων και LDL σε σχέση με τις τιμές βιταμίνης D.

Εάν έχετε διαταραχή μεταβολισμού του λίπους, ελέγξτε την ανεπάρκεια της βιταμίνης D

 Σε αυτή την χρονική στιγμή, οι Αμερικανοί ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και του ποσοστού της χοληστερόλης.

Μένουν να μελετηθούν εκτενέστερα τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης υποδεικνύουν πως ένα άτομο με διαταραχή στον μεταβολισμού του λίπους θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την λήψη βιταμίνης D.

Ρίξτε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα

Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL). Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.



Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/rixte-ti-cholisteroli-choris-farmaka/ © hygeia.gr